Alles wat je moet weten over stofzuigerfilters!

Geplaatst door Wessel Frijters op

Stofzuigersfilters… De kans is groot dat je deze te laat of nog nooit vervangen hebt. Zonde want een schone filter in je stofzuiger is super belangrijk voor de levensduur van je stofzuiger.

Waarom is een schone stofzuigerfilter belangrijk?

De belangrijkste reden is dat hierdoor je stofzuiger het langste meegaat. De filter in je stofzuiger zorgt ervoor dat de motor wordt beschermd. Een stofzuiger zuigt allerlei vuiligheid en stof op, wanneer dit in de motor komt van de stofzuiger is de kans groot dat dit schade aanricht in de motor of andere onderdelen van de stofzuiger. Vervang dus tijdig je filter of spoel de filter tijd af onder water. Ben je allergisch? Dan is het extra belangrijk om je filter regelmatig te vervangen. Wanneer je filter niet meer optimaal werkt, blaast je stofzuiger een deel van de opgezogen stof weer terug de kamer in. Zoals je zelf al kan bedenken is dit niet bevorderend voor mensen met een allergie.

Er zitten twee filters in, welke moet ik vervangen?

Klopt in de meeste stofzuigers zit een motorfilter en een HEPA-filter. De filters hebben allebei een aparte functie.

HEPA-filter

De HEPA-filter filtert de lucht dat uitgeblazen wordt door de stofzuiger. De filter zorgt ervoor dat vuil en andere stofdeeltjes niet terug de kamer in geblazen wordt. De afkorting HEPA staat voor High Efficiency Particulate Arrestance. Vervang je deze filter regelmatig dan zijn er een stuk minder allergiesymptomen. In HEPA-filters heb je verschillende klasse. Deze klasse geeft aan hoeveel procent stof er door de HEPA filter wordt doorgelaten. De HEPA-filters in ons assortiment zijn HEPA12 of HEPA13. Een HEPA12 filter houdt 99,5% van het stof tegen en een HEPA13 houdt 99,95% van het stof tegen.

Hepafilter

Motorfilter

De naam van de filter zegt het al; deze filter zorgt ervoor dat viezigheid en stof dat in de stofzakreservoir komt tegengehouden wordt. Zonder een motorfilter die schoon is of die niet optimaal werkt is de kans groot dat er stofdeeltjes bij de motor komen, waardoor de motor kan beschadigen. Je vindt de motorfilter in het stofreservoir van de stofzuiger, aan de voorkant van de motor en achter de stofzak.

Daarnaast zijn er nog meer verschillende filters zoals een micro- en uitblaasfilter. Een micro- en uitblaasfilter is een extra filter die de lucht filtert dat terugkomt in de kamer. Deze filter zit niet in alle stofzuigers.

Motorfilter stofzuiger

Wanneer moet ik de stofzuigerfilter vervangen?

Er is geen vaste regel wanneer je de filter moet vervangen. Elk huishouden stofzuigt niet hetzelfde aantal keer en niet elk huis is even vies. Maar je merkt aan de zuigkracht van de stofzuiger of je de filter moet vervangen of niet. Wordt de zuigkracht minder? Dan is het tijd om je filter te vervangen. Je ziet aan de filter meestal dat die verzadigd is.


Deel dit bericht← Ouder bericht